Internets möjligheter och faror

Som många av oss sett så för internet med sig mycket hat, något som Uppdrag Granskning lyfte fram i reportaget jag tipsade om i föregående inlägg. Det har blivit en arena för hat av olika karaktär och vi kan till exempel se massor av rasistiska åsikter spridas genom diverse kanaler. När man talar om att man måste ta bort hotande, kränkande kommentarer är det många som börjar prata om censur och hot mot yttrandefriheten. Och visst, på många ställen så ställer censur av information på internet  till med enorma problem och rentav kränkningar av mänskliga rättigheter. Till exempel i Kina.

För mig är det självklart att yttrandefriheten får sträcka sig så långt som till att man inte kränker någon annan (nå ja, en del kan ju bli väldigt provocerade av minsta lilla, men jag tror ni förstår min poäng). Någonstans måste gränsen för yttrandefrihet dras och det borde vara självklarhet att man inte ska kunna komma undan med till exempel olaga hot såväl IRL som på internet, samma lagar gäller oavsett. Som vi fick höra i Uppdrag granskning så har dock polis/rättsväsendet inte riktigt hängt med i utvecklingen, vilket bevisligen är ett stort problem.

Men man får inte glömma internets goda sidor. Man kan faktiskt stå upp mot hatet. Som exempel startades Anonym Nätkärlek upp efter Uppdrag Gransknings reportage.

Igår hade jag och Magda som också är med i Pratham Sweden skypemöte med en kvinna från Pratham i Indien om ett projekt vi kommer starta upp om allt går som det ska. Och det får mig också att tänka på hur fantastiskt det ändå är med internet. Att vi sitter här i ett snöigt Sverige och hon i Indien, långt härifrån. Men ändå är vi så nära på något sätt. Världen har liksom lite krympt med denna möjlighet. Vi kan få information om hur det är på andra ställen i världen med bara några knapptryck (eller okej, åtminstone få en bild av hur det är) och vi kan prata med någon som befinner sig på andra sidan jorden. Och tänk bara på arabiska våren och organiseringen av massprotesterna som till stor del skedde genom internet.

Så även om internet gett utrymme för hat att spridas i snabb takt har denna eminenta uppfinning också fört med sig så oändligt många möjligheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s