Chokladens bittra bismak

Såg den här Dokument utifrån-dokumentären igår och kände mig så frustrerad på hela världen, storföretag som utnyttjar människor och all jäkla girighet. Och insikten om att även fast varor är ”pålitligt” certifierade, i det här fallet av Rainforest Alliance, så kan man ändå inte vara helt hundra på att allt går rätt till.

choklad

”När chokladindustrin ertappades med barnarbete, usel arbetsmiljö och människohandel lovades bot och bättring från de multinationella företagen. Den grävande reportern Miki Mistrati reser till Elfenbenskusten och Ghana och konstaterar att mycket lite av det som utlovas på företagens hemsidor faktiskt stämmer.”

Men ja, kanske finns det ändå lite hopp i denna till synes eländiga värld med sådana som till exempel Miki som lägger ner tid på att utreda om företagen verkligen håller vad dom lovar.

Annonser

One thought on “Chokladens bittra bismak

  1. Gud alltså. Inte undra på att den ”miljövänligt producerade” maten kostar extra. Det är ju bara en etikett företagen sätter på sig själva så att de ska kunna tjäna mer. Att de ”satsar” på projekt, ja det ser riktigt imponerande ut på pappret men det hade nog sätt något annorlunda ut om någon representant för företaget skulle ta sig en tur till Elfenbenskusten och kolla läget regelbundet. Vad i helvete.. Vill bara dra ner dit och ge pengar till alla men känns som att det skulle hindras av de giriga företagen som aspirerar att tjäna cashcashcash oavsett vem som får lida. Argh.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s