Ologiskt med dödsstraff


Damon Thibodeaux friad efter 15 år i dödscell (bild lånad från artikeln nedan)

Jag läste nyss en artikel av Amnesty Internatioal USA om en man som blivit friad efter 15 år i dödscell efter att ett DNA-bevis som inte kunde binda honom till brottet tagits fram. Artikeln säger också att han är den 300:ande personen som frias på grund av ett senare DNA-bevis i USA och han är också nummer 141(varav 18 st friats pga. DNA-bevis) som frias från just dödscell. HÄR kan ni också läsa artikeln.

Det för mina tankar tillbaka till fallet Troy Davis där stora tvivel angående hans skyldighet fanns, men han trots det avrättades (även detta i USA) och andra fullt möjliga fall av oskyldigt dömda som ibland avrättas, ibland får sitta i fängelse tills de dör, men i vissa fall trots allt blir frisläppta. Synd bara att det ska ta sa många år av deras liv – tid som de aldrig kan få tillbaka.

Med hänsyn till det ovan nämnda är det så fruktansvärt befängt och ologiskt att dödsstraff finns överhuvudtaget – att sätta oskyldiga människors liv på spel. Det gör mig rentav förbannad. Det är självklart inte bra med livstids fängelse för oskyldigt dömda heller, det som behövs är ett effektivt rättssystem som aldrig dömer oskyldiga (vilket så klart är svårt). Ibland kan man se fall där poliserna tvingar fram erkännanden med ytterst olämpliga metoder och det vore väl ett steg i rätt riktning att få bort sådana omoraliska poliser.

Angående USA: på föreläsningen i torsdags förra veckan hade vi genomgång av det interamerikanska systemet för mänskliga rättigheter och fick då veta att USA inte skrivit under den amerikanska konventionen för MR på grund av den starka skrivningen om rätten till liv och dödsstraff. Suck.

Och nyss såg jag på Aktuellt om romernas situation i Frankrike där man stängt läger och förstört deras hus. Underbara värld. Eller inte.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s