Ingen riktig våldtäkt

För flera veckor sedan såg jag denna dokumentär på Svtplay efter ett tips från Hanapee. Den gjorde mig verkligen illa berörd samt mycket upprörd. Hur de flestas syn på våldtäkt innebär att man blir överfallen i en park, gör motstånd, skriker och så vidare, när verkligheten i de allra flesta fall är helt annorlunda. Till exempel får man veta att den vanligaste reaktionen är att man blir paralyserad och inte kan få fram ett ljud.

I dokumentären får vi följa ”Sara” som berättar om hennes våldtäkt samt reflektioner från skolungdomar om vad de anser är en våldtäkt och liknande. Och som alltid förekommer denna skuldbeläggning av kvinnan: hon var full, hon klädde sig för utmanande, hon gjorde inte motstånd, hon säger bara så för att få uppmärksamhet och dylikt. En på tok för vanlig syn som gör att så många, däribland ”Sara”, inte ens vågar anmäla en våldtäkt.

”Sara” blev kallad slampa efter att ryktet började sprida sig. Lärarna gjorde inte ett skit och en av dem sa till och med åt henne att det var bäst om hon bara  lät det vara. Och just det här med att tjejer blir kallade slampor, medan killarna blir kungar, efter sexuellt umgänge tas också upp i dikussionerna. ”Ett lås som kan låsas upp av flera olika nycklar är ett riktigt dåligt lås, men en nyckel som kan låsa upp flera olika lås är en jävligt bra nyckel”.

Åh. Ibland vet man inte var man ska vägen så arg man blir över samhället och alla dess obegripliga normer.

Nåväl, en viktig dokumentär. Se den så kan vi spräcka hål på fördomarna tillsammans.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s